Dobra dieta ochroni przed alzheimeryzmem?
30 listopada 2009, 01:10Dieta bogata w wysokie dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy z grupy polifenoli może stymulować powstawanie nowych neuronów w mózgu - udowodnił zespół prof. Mercedes Unzety z Uniwersytetu Autonomicznego w Barcelonie. Niewykluczone, że badany sposób odżywiania może także blokować lub spowalniać rozwój choroby Alzheimera.
Czy zanieczyszczamy Marsa… życiem?
29 kwietnia 2010, 15:12Ziemskie łaziki penetrują Czerwoną Planetę, poszukując między innymi oznak życia. Marsjanie nie istnieją, ale mogą tam istnieć bakterie. Jednak kiedy odkryjemy na Marsie mikroorganizmy, czy nie okaże się, że to my sami je tam zawieźliśmy?
Rolnictwo na innych planetach
28 listopada 2010, 15:42Uprawa roślin na obcych, kolonizowanych planetach, to jeden z archetypów literatury science fiction. Naukowcy jednak zajmują się tym zagadnieniem na serio i wcale nie jest to dziedzina tak bardzo oderwana od Ziemi.
Śmiech działa jak ćwiczenia czy statyny
31 sierpnia 2011, 16:10Śmiech prowadzi do rozszerzenia naczyń i spadku ciśnienia tętniczego. Naukowcy polecają więc, by od czasu do czasu obejrzeć jakąś komedię lub spróbować dostrzec coś zabawnego w codziennych wydarzeniach.
Śmiertelne ocieplenie
19 października 2012, 10:09Globalne ocieplenie pozostawi po sobie przegranych i wygranych. Jedne gatunki znikną, inne zwiększą lub zmienią swój zasięg. Badania naukowców z Chińskiego Uniwersytetu Nauk o Ziemi, University of Leeds, Uniwersytetu z Grazu i Universitat Erlangen-Nurnberg pokazują, co może się stać w przypadku skrajnego zwiększenia się temperatur
Dłuższe życie to efekt uboczny?
19 marca 2014, 08:49Naukowcy nie od dzisiaj wiedzą, że dieta o bardzo ograniczonej ilości kalorii zmniejsza liczbę chorób związanych ze starzeniem się i wydłuża życie. Takie zjawisko obserwowaliśmy w laboratoriach na całym świecie. Dotyczyło ono najróżniejszych gatunków, od drożdży, poprzez muszki owocówki po myszy. Istnieją nawet pewne dowody, że może to dotyczyć też naczelnych - mówi doktor Margo Adler z australijskiego Uniwersytetu Nowej Południowej Walii (UNSW).
Idziemy ku przepaści?
15 lipca 2015, 12:56W PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) ukazał się artykuł, którego autorzy twierdzą, że jeśli ludzkość nie spowolni eksploatacji ziemskiej roślinności utrzymanie obecnej cywilizacji stanie się niemożliwe. Ziemię możemy porównać do akumulatora, który ładował się powoli przez miliardy lat. Energia Słońca jest przechowywana w paliwach kopalnych i roślinach, jednak ludzkość zużywa ją znacznie szybciej niż się ona uzupełnia - mówi główny autor badań, profesor John Schramski z Wydziału Inżynierii University of Georgia.
Manipulując źródłami cukru roślinnego, można kontrolować rozprzestrzenianie malarii?
5 sierpnia 2016, 10:41Samice komarów pobierają krew ssaków, ale w skład ich diety wchodzą także pokarmy zawierające cukry, np. nektar, owoce czy sok mleczny drzew. Ostatnio naukowcy z Burkina Faso zauważyli, że roślinne cukry wpływają na relacje komarów z zarodźcami malarii, a więc na ich możliwość rozprzestrzeniania choroby.
Ziemię widać z co najmniej 9 egzoplanet
11 września 2017, 11:14Naukowcy z Queen's University w Belfaście i Instytutu Badań Układu Słonecznego im. Maxa Plancka postanowili wyobrazić sobie pracę pozaziemskich astronomów i sprawdzić, w jaki sposób mogliby oni odkryć Ziemię. Tak jak my odkrywamy planety pozasłoneczne zauważając zmiany jasności gwiazd spowodowane przejściem planety na ich tle, w podobny sposób mieszkańcy innych planet mogą dowiedzieć się o istnieniu Ziemi
Trening wytrzymałościowy korzystnie zmienia mikrobiom jelitowy
16 października 2018, 10:30Trening wytrzymałościowy korzystnie zmienia mikrobiom jelitowy. Po 6 tygodniach takich ćwiczeń zmniejsza się liczebność bakterii, które potencjalnie odpowiadają za stan zapalny (Proteobacteria), zwiększa się zaś liczebność bakterii związanych ze wzmożonym metabolizmem (Akkermansia).